Litt om utstilling

Huskeliste: 

 • Passet eller vaksinasjonsboken til hunden.
 • Utstillingsbånd
 • Vannkopp og vann
 • Godbiter
 • Litt hundemat om det blir en lang dag.
 • Kjøleteppe om det er varmt.
 • Kontanter til parkering, katalog og evt rosetter.
 • Stoler
 • Matpakke og drikke til tobente.
 • Regntøy/paraply

Premiedefinisjoner og plasseringer:

Excellent (Utmerket) i kvalitatsklassen

Hund som i all vesentlighet tilsvarer rasens standard og som presenteres i utmerket kondisjon, viser et harmonisk, velbalansert temperament, holder utmerket klasse og har utmerket helhet. Hundens utmerkede kvaliteter i forhold til raseidealet tillater at dommeren kan se bort fra mindre detaljfeil. Hunden må ha tydelig kjønnspreg.

Very Good (Meget God) i kvalitetsklasse

Hund som godt tilsvarer rasens standard, som er velbalansert og i god kondisjon. Mindre feil kan tolereres, men ingen som negativt påvirker helhetsinntrykket. Denne premieringen kan kun gis til hund av meget god kvalitet.

Good (God) i kvalitetsklasse

Hund som tilsvarer rasens standard og hvis eksteriøre feil er av mindre fremtredende karakter.

Sufficient (Godtagbar) i kvalitetsklasse

Hund som tilsvarer rasens standard, men som ikke har rasens alle karakteristiske preg eller har bristende fysisk kondisjon.

0. premie (diskvalifisert) i kvalitetsklasse

Skal tildeles hunder som:

Er eksteriørt utypisk for rasen eller har feil som angis som diskvalifiserende i rasens standard.

Har anatomiske defekter som vesentlig påvirker hundens helse og sunnhet, med spesielt vekt på rasens opprinnelse/funksjon/bruksområde.

Hannhund som ikke har normalt utviklede og normalt plasserte testikler.

I ringen viser aggressivitet eller tydelig fluktoppførsel, dvs.om hund kaster seg panisk fra dommer og det ikke finnes mulighet for å tilnærme seg hunden på naturlig måte.

 KIP (kan ikke premieres)

Hund som vises i en slik tilstand at dommeren ikke kan gjøre seg opp en oppfatning om dens kvalitet, kan ved unntak tildeles «kan ikke premieres» (KIP). Eksempel på det er som hunden har åpenbare mangler i oppvisnings- og ringkultur (slik som uvant med kobbel eller valpete temperament) eller vises i dårlig kondisjon (er overdrevent mager eller fet). Det samme gjelder en hund som er så nylig trimmet at dommeren ikke kan gjøre en sikkert bedømming av kvaliteten på hundens hårlag. Videre kan en hund på grunn av skade vise seg så dårlig at dens bevegelser er vanskelige å bedømme.

Innstilling til Nasjonalt Championat.

Helt igjennom typisk, og i alt vesentlig riktig bygget hund, med så tydelig fortrinn og så uvesentlige feil at den kan stilles opp som et mål for oppdretterens arbeid. Du må ha CK for å gå videre og konkurrere i beste tispe eller hannhundklasse.

Innstilling til internationalt chapionat

Kan bare utdeles på internasjonale utstillinger og bare til virkelig fremragende hunder som oppfyller gjeldende krav til alders-bestemmelser og har registrerte aner i minst 3 ledd.

I realiteten er CACIB ensbetydende med dommerens uttalelse om at hunden er verdig til Championat i hvilket som helst land – så langt dommeren kan uttale seg om dette.

Normalt er kravene til CACIB enda høyere enn til Certifikat, men i land som har verdens høyeste kvalitets-nivå for en rase, er det ikke forskjell i kravene til Certifikat og CACIB.

Ofte vil kvalitetsnivået for en hjemlandsrase være verdens høyeste.

 • CK (certkvalitet) = rosa
 • CERT = rød/blå/hvit
 • RESERVE CERT = lys blå
 • CACIB = hvit
 • RESERVECACIB = orange
 • BIG = best i gruppen (hvit og blå)
 • BIS = best in show (nasjonalfarget, bred)
 • CERT blir delt ut til den hunden dommeren mener er verdig et championat. Du må ha tre CERT for tre forskjellige dommerer hvorav et er ervervet på international utstilling arr. av Norsk Kennel Klubb for å oppnå championat. Hunden får da tittelen Norsk utstillingschampion.
 • Det blir også delt ut et RESERVE CERT. Det går til neste hund som ikke er fullcertet før fylte to år.

Så er det BIR og BIM. Her er det den tispen som fikk 1 plass i BTK (beste tispe klassen) og den hannen som fikk 1 plass i BHK (beste hannhund klassen) som går mot hverandre! Den beste av disse to blir BIR og får en rød og gul sløyfe. og den andre får da tildelt BIM og er ferdig for dagen.

Den hunden som fikk BIR går videre til kåringen av BEST I GRUPPEN. I BIG ringen er det delt opp i grupper. Miniatyrhunder tilhører gruppe 9. I denne gruppen deltar de andre BIR- vinnerene fra andre raser i gruppe 9. I denne klassen blir det delt ut 1 plass til 4 plass. Blir du BIG 1 (1plass) så går du videre til BEST IN SHOW.

BIS-ringen består av alle de hundene som ble BIG1. Her deltar alle gruppevinnere sammen. Vinneren av BIS-finalen er dermed kåret til utstillingens vakreste hund! Noen utstillinger er så små at de velger å hoppe over BIG-ringen å går rett til BIS. Det gjelder spesiellt for valpeshow. De fleste rosettene er å få kjøpt i sekretæriatet på utstillingen mot fremvisning av kritikken. Der vil du også få utdelt en premie på CK, CERT CACIB, RES CACIB, BIR eller BIM. Premien deles ut etter høyeste verdi på kritikksjema.

Nå får man kritikken elektronisk på NKK´s internasjonale utstillinger. Det betyr at du må inn på NKK for å lese den.

Lykke til på utstilling! Husk at det viktigste er å ha det hyggelig, og din hund er verdens beste uansett resultat 🙂