Utstillings tips

Visste du at eksteriørutstilling er en skjønnhetskonkurranse?

Hundene som vises fram representerer et avlsresultat som skal vurdereres i forhold til rasestandarden. Den hunden dommeren synes er penest i forhold til standarden vinner, eller blir «BIR»: Best i Rasen. Hvis en tispe blir BIR, blir den beste hannen med CK/CERT «BIM»: Best i Motsatt kjønn.

Det er stor stas om hunden blir kåret til BIR. Men husk dette:  den ene gangen blir èn hund BIR, og neste gang blir kanskje din hund det. De ulike dommerne har rasestandarden som utgangspunkt, men har rett til å utøve skjønn og vektlegger ulike eksteriøre trekk. Det er egentlig derfor det varierer hvem som vinner. Det synes jeg er en kjempefin ting med utstilling!

Det er egentlig veldig få bolonkaer som blir stilt ut. Jeg skriver derfor dette i håp om å ufarliggjøre dette slik at flere kan bli med.

Utstilling er egentlig ganske enkelt å trene på, og hunden din bør kunne:

  • Gå pent i utstillingsbånd (bånd kjøpes i dyrebutikken og på utstillinger)
  • Stå pent på et bord,- ca 90 cm høyt.
  • Være villig til å vise tenner- at noen løfter på leppene for å se på tennene
  • Være flink å stå pent foran dommeren mens du holder den i utstillingsbånd.
  • Hunden må være i full pels,- ikke klippet ned

Bordtrening kan du gjøre både ute og inne. Se på bildene jeg har lagt med her litt lengre nede. Du og hunden din trenger ikke å være eksperter før dere går på en utstilling. Har du valp, er det akseptert at valper er under læring og utvikling. Du kan begynne å stille ut din valp når den er 4 måneder gammel. Har du en voksen hund eller valp og er uerfaren, så si i fra til ringsekretæren at du er ny i ringen. Da vil de veilede deg på en fin måte.

Fra påmelding til den store dagen
Meld hunden din på utstilling via nkk.no/aktiviteter/terminliste utstillinger.

Kanskje kan du dra sammen med noen andre som kjenner dette litt fra før, eller spør på vår facebookgruppe om noen skal på den og den utstillingen. Du får sikkert kontakt med noen. Du treffer også folk rundt ringen, og ser du meg, så ta gjerne kontakt.

Etterhvert får du tilsendt påmeldingspapirene (pm). Her får du oversikt over hvilken ring din hund skal møte i, og hvilket nummer den skal entre ringen med. Dette nummeret må du feste på ditt bryst eller på din venstre side, f.eks. armen. Du får kjøpt festeanordninger på stands på utstillingene.

Pass på å møte opp i god tid. Ha med stol, drikke og noe å bite i til deg selv, bur som hunden kan slappe av i, vannskål, kam/børste og godbiter. Ha også med bæsjeposer og en håndduk i tilfelle det skulle bli noe søl. Sett dere ned rundt ringen, slapp av og se på hvordan de andre gjør det. Ha gjerne hunden på fanget ditt, kos med den og ro dere ned. Kanskje gå litt rundt og kikke litt på livet på utstillingen slik at hunden blir litt mer fortrolig med dette.

Følg med når det er bolonkaen sin tur å entre ringen. Det står vanligvis et oppslag om antatt tid for bedømming av rasene i nærheten av dommerbordet. Ofte er det forsinkelser i forhold til oppmøtetiden du fikk i papirene. Gjør deg og hunden klar i god tid før du skal inn. Se om du skal ordne bolonkasveisen litt. Når det er din tur å gå inn i ringen, så nevner jeg igjen at du kan si til ringsekretæren at du er ny.

Kan jeg vise min bolonka fram, kan du vise din. Vi har en nydelig rase, og jeg håper å få møte deg på utstilling en dag.

Har du en voksen hund som er klippet ned, så kan du nå begynne å spare pelsen, så kan dere entre ringen om noen måneder. Tenk om du kunne møtes på vår neste rasespesial ? Det hadde vært veldig hyggelig å møte deg der !

Med bildene nedenfor ønsker jeg deg og din bolonka masse lykke til !

Vennelig Bolonkahilsning fra Irene G.

1: Hunden vifter med halen og er glad.                                 2: Hunden er litt skeptisk                                                  3: Litt mindre skeptisk

Du kan trene overalt,- inne som ute. Her trener vi både med og uten utstillingsbånd.

            4: Her står hunden fint!                                                               5: Nå er det ok                                                       6: Hunden er så flink å stå på bordet.