Russisk Tsvetnaya Bolonka

Vi som har fått kjennskap til denne trivelige rasen, skjønner godt dens  økende populariet.

Bolonkaen ble godkjent i  sitt hjemland i 1966 og  tilhører FCI-gruppen selskapshunder. Rasen er lett tilpasningsdyktig, vennlig, blid og lettlært. Den egner seg  fantastisk godt som selskapshund og turkamerat og er veldig sosial, kjærlig og kosete og elsker å være sammen med sin familie. Den vil knytte seg sterk til deg og være din beste venn hele sitt liv. Rasen er ikke spesielt bjeffete som andre små raser kan være, men dette varierer selvfølgelig individuelt.

Dersom man har lyst å være med på aktiviteter med rasen, så vil den sikkert ha glede av  både sporsøk, lydighet, agility, barn-hunt m.m.

Bolonkaen er det yngste tilskuddet til bichon-gruppen som for øvrig består av Bichon Frisè, Bolognese, Coton de Tulear, Løwchen, Malteser og Bichon Havanaise. Rasen er ung, og noen eksteriøre trekk kan fortsatt variere mye. Det gjelder særlig størrelse og pelskvalitet. Den har et vennlig, litt rampete utseende med mye pels, barter og skjegg. Ideell størrelse er 26 cm høyde og vekt på 3-4 kilo og man ønsker pels med store krøller eller bølger. En fullpelset bolonka er et flott syn! For å bevare pelsen må man gre jevnlig og være særlig nøye i perioden 8 mnd- 2 år hvor valpepelsen slippes og må gres ut for å ikke skape knuter. Bolonkaen røyter ikke.

Tsvetnaya betyr mangefarget og rasen finnes i nær sagt alle farger utenom hvit. Det hører til rasens historie at man tidligere hadde både hvite og fargede bolonkaer. De hvite ble kalt «Fransuskaya» bolonka og har historikk tilbake til tzartiden, og de fargede «Tsvetnaya bolonka» som er av nyere dato. De hvite bolonkaene viste seg å være meget gode representanter for bolognese og ble i 1997 omregistrert til bologneser gjennom FCI. Etter dette har vi kun den fargede varianten der det etter rasestandarden KUN tillates litt hvitt på tærne og en mindre hvit spot i brystet. Ellers skal hunden være farget. Vi viser her utdrag fra vår brosjyre med fargene sort, sort & tan, fawn, rød, saddle, grå, brun, brun & tan og brun & fawn.

Bolonkaen er ennå ikke anerkjent av den Internasjonale kennelklubben, FCI (Fédération Cynologique Internationale). Å få godkjent en ny rase er et omfattende arbeide som vil ta en del år.  Etter planen skal RKF, den Russiske kennelklubben, starte dette arbeidet i mai-juni 2019. Det blir spennende å følge prosessen fremover.

Siden rasen ikke er godkjent av FCI, kan ikke bolonkaen bli internasjonal utstillingschampion, eller motta det vi kaller for CACIB, internasjonalt certifikat for skjønnhet. Men, rasen er jo godkjent i flere  land, og ble i 2013 godkjent i hele norden med Sverige (2007), Finland, Island, Danmark og Norge. Det betyr at de kan bli nasjonale utstillingschampions i flere land, og også egen tittel som Nordisk ustillingschampion.  Eksempel på øvrige land som har godkjent rasen er Tyskland, Tsjekkia, Polen, Irland, Luxenburg og USA gjennom American Kennel Club.

Vi nevner at Bolonkaen har registreringskrav for registering av valper som trådte i kraft fra  1.1.2017.  Du finner info om disse her