Pelsstell

Det er alltid viktig å ha i tankene hva rasestandarden sier om pelsens kvalitet. Ulike hunder har ulik pels, og dermed behov for ulikt stell for å få mest mulig fram det beste i hårlaget før den skal vises fram.

Så, hvordan vi skal vaske, hva skal vi vaske med, hvor ofte, hvordan grer vi pelsen: med børste, kam, bruker vi balsam, oljer i den, hva forer vi med, genetisk utgangspunkt, trivsel…! Ja, det er mange, mange forhold som virker inn på hvordan DIN hunds pels tar seg ut!

Send oss gjerne en liten tips- fortelling om hvordan DU steller din bolonka til webmaster

Alle har noe, ingen har alt, så fortvil ikke om din hund ikke er perfekt. Vi har et viktig mål for øyet når vi skal stelle våre bolonkaer. Det er rasestandarden. La oss se på hva den sier om hundens hårlag:

Hva sier rasestandarden om pelsen til RTBen?

Manken skal være moderat markert

Halen skal være fullstendig dekket av pels.

Hårlag: Lang, silkeaktig, blank, tykk, godt utviklet underull, dekker hele kroppen. Tett og tung pels. Store krøller foretrekkes, bølget pels tolereres.

Farge: Alle farger, unntatt hvit og flekket. Små hvite tegninger i bryst og på tær tolereres.

Generelt om pelsstell

En ren og velstelt bolonka er et vakkert syn for oss som elsker denne rasen !

En ren pels holdes også lettere knutefri. Det betyr at vasker du hunden passe ofte, vil du oppleve at pelsen i mindre grad knuter seg. Du bruker da rett og slett mindre tid på å kjemme hunden og holde pelsen knutefri.

Det er viktig at hunden er knutefri før du dusjer/bader den!

Noen velger å la hundene lufttørre, mens andre foretrekker føning. Om du føner, så unngå å strekke pelsen da det kan føre til at pelsen blir for slett.

Bad eller dusj?

Bolonkaeiere har gjort seg ulike erfaringer om dusjing og bading av hundene. Vi nevner derfor begge deler som likveverdige måter å holde hunden ren på. Gjør det som passer deg best.

Bading: Bland et svakt såpevann,og la hunden stå i dette 5-10 minutter. Ha litt shampo på en våt svamp, og bruk den på pelsen for å få skum når du bearbeider og vasker pelsen.  

Dusjing: Bland shamp i riktig forhold på en sprayflaske. Gjennomvåt pelsen skikkelig. Spray så på shampo, og masser dene godt inn i pelsen så du får et rikelig skum. Skyll og jgenta gjerne behandlingen. Husk å skylle grundig etter du er ferdig med vaskingen. Spray hunden med balsam blandet på sprayflaske. Skyll. Noen ønsker å la litt balsam være igjeni pelsen for å gi denne litt fuktighet.

Hold pelsen knutefri!

Bolonkaen har en pels somhelst bør kjemmes istedet for børstes. Hunden har ofte en del underull. Om du da børster, når du gjerne bare overflatehårene. Dersom pelsstellet er slik over tid, kan det utvikle seg tover i pelsen.

Tover kan være ubehagelig for hunden ved at de kan bidra til «lugging».

Det kan også være vondt for hunden å gre disse ut, så vær nøye med å holde din bolonkas pels knutefri.

Hva gjør jeg om pelsen har tover og knuter?

Dersom du har fått knuter og tover i pelsen til hunden, så kan det være lurt å starte med å skjære opp de verste knutene. Du får kjøpt ulike varianter av disse hos ulike leverandører på nett, hos veterinær, eller i dyrebutikk.

Begynn gjerne å skjære knuten ytterst og gre deg innover mot hårøttene. Hold godt i knuten innved hårroten. Dette for å unngå at det blir vondt for hunden.

Nedenfor er tips fra en bolonkaeier:

-Dusjar dei, og brukar ein god shamoo og balsam. No likar eg godt merket «Espree.» Dusjar dei ved behov, og ikkje så ofte om vinteren som ellers.Dei er flokefri FØR dusjing. Etter dusjing bles eg dei tørre.

Det første bildet er av «Pet head» flokeløysar. Sprayar det på pelsen viss det er mykje floker. Børstar så med den store børsten, heilt til det virkar flokefritt.

Kammen der det er god avstand mellom tindane brukar eg etterpå. Tindane på denne roterar, og eg syns den er kjempegod. Då alle flokene er vekke går eg over med den siste kammen. Veldig god til bart, og under augene.

Klipping av klør tar eg ganske ofte, og ved behov. Viss eg klipper for langt inn, er det i den kvite boksen blodstoppar.

Moroccanoil brukar eg i pelsen viss den er tørr.

Skal eg nappa øyrene brukar eg «Ear-fresh grooming ear powder.» Dette er eit litt bedøvande pulver som eg dryss litt inn i øyret.

Og då er det berre til å nyyyyta den vakre hunden etterpå 😉