BOLONKA PÅ RALLYTRENING 

Rally lydigheit er en nyere hundesportart som bygger påelementer fra agility, lydighet og freestyle. Det fokuseres på samspill og samarbeid mellom hund og fører. Konkurranse foregår på en avgrenset bane, eller en løype, som er satt sammen av ulike 15-22 skilt med øvelser. Eksempel på øvelser er sitt og dekk øvelser, slalåm med eller uten fører, hopp og tunnel. Banen skal gjennomføres i rett rekkefølge, så feilfritt som mulig og innen en gitt tid, som regel 3-4 minutt. Hundefører har lov å gi kommande med både stemme og tegn og kan rose og oppmuntre hunden under konkurranse.

Nea (Rayskoe sotsvetie Nega) har deltatt på treninger i Ørsta og Volda hundeklubb siden hun kom til Norge våren 2017. Nea er ivrig og kontaktsøkende på trening og prøvde seg på noen øvelser når andre i hundeklubben trente rally. Så vart matmor Siv overtalt til å delta på kurs i rallylydighet våren 2018. Det ga mersmak. Nea og Siv trener en gang i uka sammen med andre, og trener i tillegg på enkeltmoment når det passer. Det kan være ute på tur, hjemme i hagen eller i kombinasjon med foring.

Nea har startet i konkurranse, først som rekrutt, der er det lov å gi godbit i ringen, før ekvipasjen våget seg på start i klasse 1. Til nå har det vært lærerikt og veldig morsomt. Resultatene er litt svingende, og slik kommer det til å være. Det skal sies at det nok ikke er hunden, men føreren som har ødelagt de gangene det ikke har gått så bra. Nea har nå fått mellomtittelen RL1 og er klar for å prøve seg i klasse 2. Saman med treningskameraten har ho og blitt kjendis i lokalavisa!

I Norge er rally lydighet godkjendt som hundesport av NKK siden 2013. Om du vil lære mer om hundesporten, finner du mye info på nettsidene til NKK eller gjennom en brukshundklubb nær deg. Du kan også lese deg opp på sidene til Norsk Rally lydighetsklubb www.rally-lydighet.com. En lærer mye gjennom trening i brukshundklubb. Stikkordene er nok samhold, glede og kontakt med hunden. I tillegg har kurs i hundesport gitt nyttig informasjon om hvordan trene systematisk. Det er gøy og det er lærerikt, og bolonkaen er så absolutt egnet for rally lydighet!