UTSTILLING

Utstilling var oppdrinnelig en kåring av avlsdyr og deres avkom. Kåringer foregår enda for mange husdyr. Når det gjelder hunder hender det fortsatt at det arrangeres kåring på noen rasespesialer. For bolonkaen er dette ikke gjort i Norge, men i Tyskland, der bolonkaen er registrert i VDH, blir avlsdyr godkjendte i avlskåringer. 

Alle raser har en egen rasestandard. Russisk tsvetnaya bolonka har naturligvis også det, den finner du HER. Opprinnelig ble rasestandard laget etter hva hundens bruksområder er, og ikke av kosmetiske årsker som mange tror. Et eksempel er puddelen, som ble klippet for å kunne utføre arbeidet sitt som vann apporterende hund best mulig. Den ble barbert ned på områder der pelsen hindret dem i å bevege seg og den fikk beholde lenger pels på områder som måtte holdes varme. Toppen på hodet ble ofte merket med et bånd i en egen farge, slik at eier kunne kjenne igjen sin hund. 

Utstilling i våre dager er en videreføring av kåring og er blitt mer en sport, der det konkureres i flere klasser og om titler. Utstilling er en flott hobby for mange. Man kan reise land og strand rundt i hele verden og det foregår ganske likt over alt. En bra utstillingshund er en hund som har mange egenskaper som er nær rasestandarden for sin rase. Det betyr igjen at dette er en sunt bygget hund som beveger seg flott. Alle raser har sitt særpreg. Vi er veldig glade for at det nå jobbes for å avle bort ekstreme særpreg som kan være direkte usunne. 

Vi hører ofte at valpekjøpere ikke vil ha en utstillingshund, bare en kosehund. Utstillingshunder er begge deler og mye mer. De blir ofte mer sosialisert og vant til å bli håndtert, denne miljøtreningen gir bra gemytt. De som driver med utstilling legger ned mye tid i pleie og trening før de stiller ut hundene sine. Bolonkaen krever mye pelsstell før utstilling, det kan være lurt å spørre oppdretter om råd før en melder på utstilling. Det arrangeres også ulike kurs og treninger i regi av hundeklubber. Både hund og eier lærer mye av å delta. 

Hvert år settes opp Mestvinnerlister for Russisk tsvetnaya bolonka, her kan du se hvilke hunder har gjort det bra i utstillingsringen sist år. Fra 2020 er det to nye kategorier. Det er alltid stas å komme på mestvinnerlista.

Har du lyst å prøve deg i utstillingringen? Vi ønsker å bidra med tips og råd så flere kan stille ut sine bolonkaer. Kanskje vi ser deg på Rasespesialen, årets vakreste utstilling for alle raser i NMHK. Ta gjerne kontakt med oss og spør om du lurer på mer!

NKK har gitt ut et hefte med veldig god informasjon om utstilling, deres tips finner du HER.